INTERVJU Z UROŠEM ŠTEFELINOM
Koliko let se že ukvarjate s kuhanjem?
- 30 let
Ali ste že od majhnih nog vedeli, da boste kuhar?
- Ja, to je bila želja že od malih nog.
Kdaj in kje se je ta želja razvila?
- V Kropi pri mami, ker je bila sama odlična kuharica.
Kje ste upravljali svoje prvo delo?
- V Vili Bled in v Grand hotel Toplice.
Kje ste se največ naučili?
- Največ v tujini, torej v Franciji, južni Italiji, ker je pogled na kuhinjo čisto drugačen.
Kdo vas je pri tem spodbujal?
- Spodbujal sem se sam.
Kdo je vaš idol?
- Marco Pierre White in Thomas Keller.
Koliko nagrad ste osvojili?
- Teh je zelo veliko, najpomembnejše so Rdeča Michelinova zvezdica, 4 vilice, 4 sončki in nagrada Jakob.
Kdaj ste dobili Michelinovo zvezdico?
- 2020
Kakšni so bili občutki?
- Občutki so bili mešani, nisem pričakoval, saj nikoli nisem kuhal za nagrade, ampak za ljudi.
Kako ste prišli do takih dosežkov?
- S trdim delom.
Ali ste o svoji restavraciji sanjali že od malega?
- Ja, kot majhen sem vedel, da bom imel svojo restavracijo. To mi je bil cilj.
Katere so vaše tri najljubše jedi?
- Divjačinski golaž s kruhovimi cmoki, dunajski zrezek in pražen krompir, svinjska pečenka.
Ali radi kuhate tudi doma vaši družini?
- Da, rad kuham tudi doma. Doma predvsem testiram nove stvari.
Katero hrano najraje pripravljate?
- Najraje imam slovensko kulinariko in iz nje izdelujem nekaj novega.
Zakaj sta danes na naši šoli?
- Zaradi povabila in ker rad delam z mladino.
Kaj svetujete mladim kuharjem?
- Da delajo to kar jih veseli.
Kaj vam je največja motivacija?
- Ko gledam svojo ekipo.
Na kaj ste najbolj ponosni?
- Na to, da lahko delam, kar sem si želel kot otrok, in da lahko delam v svoji restavraciji.
Kaj bi sporočili malemu Urošu?
- Manj delaj, bolj uživaj.
Urošu Štefelinu se zahvaljujemo za obisk na naši šoli.
Pisale učenke in članice šolskega novinarstva:
Maša, Lucia in Hana, 9. razred.