UNESCO DOGODKI

Temeljni cilj projekta je seznanjanje učencev s kulturno dediščino Mojstrane, kot kraja na vstopu v Triglavski narodni park, kjer so bili doma odlični športniki, gorniki in občudovalci gora.

Temeljni cilj projekta je seznanjanje učencev s kulturno dediščino Mojstrane, kot kraja na vstopu v Triglavski narodni park, kjer so bili doma odlični športniki, gorniki in občudovalci gora. Udeleženci so spoznali vzroke za razvoj različnih gospodarskih dejavnosti skozi zgodovino kraja in njihov vpliv na okolje. Seznanili se bodo z vplivi turizma, ki ga poskušamo usmeriti v trajnostnega. Želimo ohranjati gorniško kulturo z ozaveščanjem o pomembnosti neokrnjene narave alpskega sveta.

S projektom želimo seznaniti učence s kulturno dediščino Mojstrane, kot kraja na vstopu v Triglavski narodni park, kjer so bili in so še vedno doma odlični športniki, gorniki in občudovalci gora.

Želimo prestaviti vzroke za razvoj različnih gospodarskih dejavnosti skozi zgodovino Mojstrane in njihov vpliv na okolje.

Glede na porast turizma v kraju, želimo opomniti tudi na trajnostni razvoj turizma, ki v okolju pušča malo sledi. Želimo spodbujati gorniško kulturo z ozaveščanjem o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa povezovanje z drugimi šolami ob skupni dejavnosti.

Na pot po Mojstrani vas bodo popeljali učenci od 6. do 9. razreda, ki obiskujejo turistični krožek. K udeležbi pa vabimo vse učence od 1. do 9. razreda skupaj z mentorji ali razredniki.

VODEN OGLED MOJSTRANE Z OBISKOM MUZEJA BOMO IZVEDLI V ŠOLSKEM LETU 2023/2024 PETKRAT:

sreda, 27. 9. 2023,
sreda, 4. 10. 2023,
četrtek, 14. 3. 2024,
četrtek, 21. 3. 2024 in
petek, 5. 4. 2024.
Naša pot se bo pričela in končala pred Slovenskim planinskim muzejem. Tam se bodo učenci razdelili v skupine. Udeleženci bodo dobili zgibanko z zemljevidom poti ter komplet nalepk, ki jih bodo ob vsakem postanku nalepili na zemljevid. Na krožni poti bo osem postankov. Obiskovalci bodo spoznali začetke Slovenskega planinskega muzeja, na Trgu olimpijcev bodo lahko prešteli vse olimpijce iz Mojstrane, slišali bodo nekaj o čebelarjenju, romarskem turizmu in razvoju modernega turizma. Povedali vam bomo tudi pravljico iz bogatega izročila ljudskih Triglavskih pravljic, pa tudi še kakšno anekdoto, katerih je v teh koncih kar nekaj.

Po prihodu nazaj pred muzej (2 -3 šolske ure), sledi ogled filma o življenju v Triglavskem narodnem parku (20 minut) ter ogled Slovenskega planinskega muzeja (60 minut).

OKVIRNE PRIJAVE SPREJEMAMO NA E-NASLOV: jerca.bogataj@os-mojstrana.si

Možne so tudi kasnejše prijave, če bodo še prosti termini.

Stroški vodenja in obisk muzeja znašajo 5 eur na obiskovalca, katere boste poravnali po izstavljenem računu.

Sodelujoči mentorji bodo po obisku prejeli potrdila o sodelovanju.

V primeru izrednih razmer bo projekt potekal na daljavo.

Dostopnost za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti
Scroll to Top
Spodaj si lahko ogledate
aktualni jedilnik:
Na voljo pa je tudi
jedilnik za naslednji teden: